Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Egészségesebb, jobb levegő otthonunkban. Miben segíthet a hőszigetelés?

Pára, nedvesedés, penészgomba a falakon- ezek egy nem túl egészséges klímájú otthon jellemzői. Az ingatlan nem megfelelő szellőzése elősegíti a penészesedés kialakulását, légúti megbetegedéseket vagy akár allergiát okozva, amely különösen veszélyes lehet a gyermekek és idősek számára. Hogyan lehet elkerülni a párás levegőt az egészséges belső lakóklíma érdekében, milyen szerepe van ebben a ház hőszigetelésének?

A Ház optimális légnedvessége 40-60% 

A házak nedvesedése gyakori jelenség a régebbi házaknál, de előfordulhat új építésű ingatlanoknál is előfordul, ha például a kivitelező nem várja meg, hogy a falakból eltávozzon az építési nedvesség. Hogy otthonunkban is kellemes belső lakóklíma alakuljon ki, fontos a megfelelő hőmérséklet és a relatív páratartalom. Egy bizonyos nedvességi mennyiség persze szükséges a normál működéshez, mivel a túl száraz levegő legalább annyira egészségtelen, mint a túl párás.

Miért veszélyes otthonunk túlzott nedvessége? 

Lakóépületekbe a nedvesség egy része a külvilágból kerül be, vagy a tetőszerkezeten vagy a talajból a lábazat rossz szigetelése miatt. Nedvesség az épület belsejében is keletkezik a napi tevékenységeink során, ezért fontos a rendszeres szellőztetés , főleg konyhában, fürdőszobában. Ennek hiányában a belső páratartalom magas maradhat, elősegítve a penész , penézgombák megjelenését, ami megbetegedésekhez, izom és izületi fájdalmakhoz , asztmához és allergiához is vezethet. További probléma, hogy a nedves falak nem védenek a hidegtől, így fűtési időszakban is hűvösebb a belső klíma. Ezért érdemes ellenőrizni a páratartalmat : A párás ablak, a soká száradő törülközők, a dohos szag mind a magas belttéri páratartalom jele. 

Szabaduljunk meg a beltéri nedvességtől

A legfontosabb, hogy már az építkezéskor megfelelő víz- és nedvességvédelmi szerkezeti megoldásokat biztosítsunk: szellőzést, esővíz-elvezetést és hőszigetelést. Jó hír, hogy a homlokzatok hőszigetelését utólag is elvégezhetjük. Ha szeretnénk megelőzni a penész kialakulását, érdemes választás a páraáteresztő kőzetgyapot hőszigetelés : egyik előnye a falak páraáteresztő képességének a megtartása, és már az építkezéskor is elősegítheti az építkezési nedvességek eltávozását az épületből, lehetővé teszi a rétegek közötti páralecsapódás elkerülését a falban, kiküszöbölve a penészgombák kialakulását.

 

Megéri hőszigetelni!